Asigurari de locuinta

Doresti sa iti protejezi locuinta ?

  • Asigurarea facultativa a locuintei
  • Preturi incepand de la 20 Euro/an
  • Acoperiri complexe pentru locuinta ta
  • Asigurarea obligatorie a locuintei


Iti doresti sa acoperi eventuale riscuri legate de locuinta sau de bunurile tale ?

Te-ai gandit vreodata ce se intampla in cazul in care in viata ta ar interveni un eveniment neplacut cum ar fi inundatia de catre vecinul de sus, furtul sau talharia sau chiar un incendiu sau o explozie ?

Daca te-ai gandit la lucrurile acestea, inseamna ca ai nevoie de protectie pentru locuinta ta !

Dupa cum bine stii asigurarea locuintei a devenit obligatorie in urma ultimelor decizii legislative. O asigurare completa a locuintei are ca scop protejarea locuintei tale, fie ca e vorba de un apartament sau de o casa. Scopul pentru care se incheie o astfel de asigurare este de a facilita repararea daunelor pe care le poate suferi locuinta ta si de a-ti repune locuinta in starea initiala, dinaintea producerii evenimentului cu conditia ca evenimentul (problema) sa se fi intamplat din cauza unui risc acoperit de asigurare.

De asemenea asigurarea facultativa a locuintei poate sa acopere si raspunderea pe care o ai tu ca si proprietar fata de vecinii tai si eventualele daune pe care le-ai putea produce acestora prin inundatii, incendiu sau explozie.

Asigurarea continutului locuintei, adica a bunurilor pe care le detii, este posibila prin asigurarea facultativa a locuintei. Bunurile pot fi acoperite impotriva riscurilor de explozie, incendiu, furt, talharie. Acoperirea acestora se face in cadrul unei sectini separate numita “asigurarea continutului” sau “asigurarea bunurilor” – in functie de asigurator.

Dupa cu bine stiti exista si Asigurarea Obligatorie a locuintei care a intrat in vigoare in anul 2010 si care iti acopera locuinta partial. Spunem partial pentru ca de cele mai multe ori o asigurare obligatorie a locuintei nu este suficient de acoperitoare. De cele mai multe ori valoarea reala a locuintei asigurate depaseste plafonul maxim de despagubire de 20.000 euro acoperit de aceasta polita. Este important de stiut si faptul ca riscurile acoperite de aceasta polita sunt doar riscuri produse pe cale naturala si anume CUTREMUR, INUNDATII si ALUNECARI DE TEREN.

Optiunile de pe piata astazi sunt:

ASIGURARE FACULTATIVA COMPLETA A LOCUINTEI – la valoarea reala a locuintei – care acopera toate riscurile (inclusiv riscurile de calamitati naturale obligatorii prin lege – CUTREMUR, INUNDATII si ALUNECARI DE TEREN)

ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINTEI – care acopera doar riscurile de calamitati naturale obligatorii prin lege – CUTREMUR, INUNDATII si ALUNECARI DE TEREN

Bine de stiut ! (In cazul Asigurarii Facultative a Locuintei)

Acoperirile in cazul unei asigurari facultative se impart in 3 categorii:

Asigurarea cladirii – Valoarea la care se asigura cladirea este cea pe care o declara asiguratul, dar trebuie avut in vedere faptul ca aceasta valoare sa poate fi sustinuta cu argumente pentru ca altfel asiguratul poate avea probleme in caz de dauna cu plata indemnizatiei de despagubire.

Riscurile care pot fi incluse in asigurarea cladirii sunt:
– Catastrofe naturale: cutremur, inundatie pe cale naturale si alunecari de teren
– Riscul de Incendiu si Explozie
– Furtul, vandalismul si evenimentele socio-politice
– Inundatiile provocate de apa de conducta

Asigurarea bunurilor – consituie o acoperire suplimentara a acoperirii cladirii care poate acoperi aceleasi riscuri.

Este bine de stiut ca dotarile speciale ale locuintei (parchet, usi, tamplarie termopan, suprafete vitrate mari, centrale termice, aparate de aer conditionat) sunt considerate de unele companii de asigurare ca facand parte din “cladire”, alte companii considerandu-le “bunuri”.

In categoria bunuri de obicei nu intra asa-numitele “bunuri speciale” cum sunt: aurul, bunurile de lux, tablourile de colectie, bijuteriile, banii, hartiile de valori etc.

Asigurarea de raspundre fata de vecini – costituie o protectie impotriva eventualelor daune pe care le-ai putea produce tu ca si proprietar vecinilor, sau daune pe care ar putea sa le produca locuinta ta vecinilor. Limita acestei raspunderi ajungand fie la 10% din valoarea asigurata totala Cladire + Bunuri, sau la unele variante mai “reduse” sau “de buget” plafonul uzual fiind in jurul valorii de 7.000 euro.

Riscurile acoperite de aceasta raspundere sunt:
– Inundatii prin apa de conducta;
– Incendiu si Explozie;
– Distrugeri si daune neintentionate cauzate vecinilor in urma unor lucrari de reparatii.

Contractul de Asigurare de locuinta se poate incheia pe un an sau chiar si pe perioade mai lungi, in acest caz clientii beneficiind de reduceri din partea unor asiguratori.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.