Pensia Privata Facultativa (Pilonul III)

Pensia Privata Facultativa (Pilonul III)

Pensia Privata Facultativa denumita si PILONUL III, face parte din sistemul de pensii facultative. Sistemul de pensii facultative din Romania este administrat de companii private si este un sistem bazat pe aderarea facultativa a membrilor, sistemul fiind bazat pe conturi individuale.

Pilonul III – Este o solutie Flexibila:

Comparat cu pensiile private obligatorii (Pilonul II), legislatia care reglementeaza Pensia Privata Facultativa Pilonul III nu limiteaza participarea la pensiile facultative in functie de varsta, orice persoana putand sa contribuie la sistem cu maxim 15% din veniturile brute realizate lunar. Ca sa poata beneficia de o pensie facultativa, legea impune ca si conditie ca fiecare dintre participanti sa aiba minim 90 de contriburii lunare (nu este obligatoriu sa fie consecutive) facute la fondul Pilon III, sa aiba o varsta implinita de cel putin 60 de ani si sa fi acumulat o suma minima.

Siguranta si Liniste oferite de Pilonul III:

  • O pensie privata facultativa aduce siguranta, liniste dar mai ales confort pentru angajat, datorita acumularii si fructificarii contributiilor stranse de-a lungul timpului, in contul personal din cadrul fondului de pensii private facultative.
  • Pentru o pensie suplimentara pensiei din sistemul public de stat si celei obligatorii (Pilonul II – sistemul fondurilor de pensii obligatorii administrate privat) puteti opta si pentru o pensie facultativa. Puteti contribui la Pilonul III cu pana la 15% din salariu.
pensia privata facultativa, pilonul III, asigurare de pensie
Pensia privata facultativa

Motivarea Salariatilor:

  • Pensia privata facultativa poate fi pentru angajatori un instrument eficient de motivare a angajatilor si de bun management al resurselor umane dar totodata poate fi si o solutie potrivita din punct de vedere fiscal datorita faptului ca – deductibilitatea fiscala pentru Pilonul III este de 400 de euro / an pentru angajator si respectiv 400 euro / an pentru angajat.
  • Companiile au in acest moment posibilitatea de a-si motiva si fideliza angajatii prin oferirea unor pachete atractive de pensii private facultative – Pilonul III, pentru care beneficiaza de deductibilitate fiscala si deduceri.

Avantaje Pilon III – Sumar:

In momentul in care ne retragem din activitate nu este necesar sa fim nevoiti sa ne schimbam radical stilul si standardul de viata.

Cu cat contributia la fiecare cont de pensie facultativa este mai mare, cu atat si pensia va fi mai mare.

– Nu se plateste impozit pentru contributie. (Plata pentru pilonul III se face din profitul brut)

– Suma cu care contribui este dedusa din impozitul pe venit.

– Esti protejat financiat. La varsta de 60 de ani, suma acumulata in contul tau de pensie va fi la dispozitia ta. In mod similar se va intampla si in caz de invaliditate permanenta. In cazul unui deces mostenitorii tai legali vor beneficia de banii din contul tau.

– Ai libertatea de a decide si beneficiezi de flexibilitate: Tu decizi fondul de pensii la care contribui, nivelul contributiei si perioada pe care o sa cotizezi.

– Ai siguranta: rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii facultative se compara cu rata minima de rentabilitate a fondurilor de pe piata. Daca unul dintre fonduri este sub rata minima timp de patru trimestre consecutive, atunci administratorul pierde autorizatia de functionare, activele fondului fiind transferate in alt fond. Acesta nu este singurul element de siguranta pe care legislatia pensiilor private din Romania il ofera.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.