ASF a decis intrarea in faliment a companiei Astra Asigurari

ASF a decis intrarea in faliment a companiei Astra Asigurari

Autoritatea de supraveghere financiara ASF a solicitat miercuri 26.08.2015 intrarea in faliment a companiei de asigurare Astra Asigurari, care se afla in administrare speciala, luand decizia de a-i retrage autorizatia de functionare.

Astra Asigurari, societatea detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, intra in faliment. Anuntul a fost facut de Misu Negritoiu, presedintele ASF care spune ca Autoritatea de Supraveghere Financiara ii va proteja pe cei peste 1.8 milioane de clienti ai Astra.

Falimentul Astra Asigurari este cel mai mare faliment din domeniul asigurarilor din Romania, cu o paguba de un miliard de lei noi.
astra asigurari faliment
astra asigurari faliment

Victor Ponta, premierul Romaniei, a comentat pe Facebook situatia in care se afla Astra Asigurari:

“Dupa mai multi ani ( prea multi dupa parerea mea) ASF a spart buboiul de coruptie si fraude de la ASTRA ASIGURARI / inca din 2013 Guvernul, ASF si BNR am sesizat organele penale si am informat public asupra incredibilelor matrapazlacuri facute de Dan Adamescu ( paguba este estimata la cel putin 500 milioane lei ) / dar protectia politica si mediatica pe care acesta a cumparat-o de-a lungul anilor a fost extrem de eficienta ( din banii deturnati de la asigurati 120 milioane de lei au fost folositi pentru finantarea “deontologilor” de la “Romania Libera” care si azi dau lectii de morala tuturor in timp ce incaseaza bani furati iar politicienii PDL/PNL stimulati generos au luptat cu toate armele ca sa-l protejeze pe generosul domn Adamescu, cel care si acum se plimba linistit prin strainatate si sfideaza opinia publica! ).

Vreau sa spun foarte clar ca niciun asigurat ( persoana fizica sau juridica) nu este in pericol, masurile luate de ASF In baza legislatiei acopera orice risc – dar refuz sa accept ca pt 500 milioane frauda si dupa ce a fost falimentata intentionat cea mai mare societate de asigurari din Romania vom ramane iar fara niciun vinovat!!!”

Ce se intampla cu persoanele care au polite de asigurare la Astra ?

Impactul despgubirilor pe care Astra Asigurari ar trebui sa-l faca, conform calculului facut de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) este de 700 de milioane de lei. Fondul de Garantare a Asiguratilor are aproape 1 miliard de lei, conform declaratiei presedintelui ASF, Misu Negritoiu.

“Impactul pe care noi l-am calculat este de 700 milioane lei si Fondul are aproape 1 miliard de lei. Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati si 2,5 milioane de polite”, a sustinut Misu Negritoiu.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu considera ca majoritatea clientilor se incadreaza in plafonul de despagubire de 450.000 lei al Fondului de Garantare, la care orice asigurat are dreptul.

“In termen de 30 de zile, dosarele de despagubire se transfera de la Astra la Fondul de Garantare a Asiguratilor. Asiguratii au posibilitatea sa denunte politele. Atat timp cat asiguratii nu denunta politele, polita e valabila. In consecinta, despagubirile functionează in baza politei existente”, a mai spus Negritoiu.

In ceea ce priveste falimentul Astra Asigurari, presedintele ASF Misu Negritoiu a precizat ca instanta de judecata se poate pronunta intre 10 si 30 de zile.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii de asigurari Astra Asigurari in februarie 2014, cand in calitate de administrator special a fost numita firma de consultanta KPMG Advisory SRL.

Planul de redresare al ASTRA intocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe data de 7 aprilie 2014 si prevedea ca masura principala pentru restabilirea indicatorilor de prudentialitate, majorarea capitalului social cu suma de 490 milioane de lei intr-un interval estimat inital la un an de zile.

Misu Negritoiu, presedintele ASF, a declarat la jumatatea lunii iulie 2015 ca discutiile referitoare la preluarea Astra sunt “destul de avansate” si ca exista “sanse bune” ca problema aceasta sa se rezolve in vara aceasta sau cel putin societatea Astra “sa intre intr-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic”.

Astra Asigurari este detinuta de The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider (99% din actiuni), firme care sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.