9 intrebari si raspunsuri despre asigurarea obligatorie a locuintelor
HDASIG va raspunde la o serie de intrebari referitoare la asigurarea locuintelor care se aplica incepand cu 15 iulie 2010. Va invitam sa ne lasati intrebarile la finalul acestui articol si va vom raspunde in cel mai scurt timp
1. “Am contractat un credit de nevoi personale cu ipoteca. Cu ocazia aceasta am fost obligat sa semenz un contract de asigurare a apartamentului pe care s-a pus ipoteca cu o companie de asigurari. Contractul de asigurare este semnat pentru o perioada de 12 luni cu plata anuala a ratei pentru asigurare. Apartamentul este asigurat la valoarea de piata de 125.000 euro (valoare rezultata in urma unei evaluari efectuate de un evaluator al bancii). Cum procedez in cast caz ? Sunt obligat sa fac si asigurare obligatorie si asigurare facultativa ?”
Legislatia in vigoare prevede faptul ca asigurarea obligatorie trebuie sa fie incheiata chiar si de cei care detin o asigurare facultativa de locuinta. Asigurarea obligatorie se poate incheia la unui dintre cei 12 membri PAID, care emit asigurari obligatorii: Generali, Grawe, Groupama, Astra, Uniqa, Euroins, Carpatica Asig, Credit Europe, ABC, Certasig, City si Gothaer.
Asigurarea obligatorie a locuintei va asigura locuinta impotriva a trei riscuri: cutremur, alunecari de teren, inundatii pe cale naturala in limita a 20.000 euro.
Pentru diferenta de pana la 125.000 euro, sunteti obligat sa incheiati o asigurare facultativa pe care sa o cesionati in favoarea bancii
Polita de asigurare facultativa nu suprapune riscurile acoperite de asigurarea obligatorie, ea venind doar in completarea riscurilor oferind clientului posibilitatea de a acoperi pe langa cutremur, alunecari de teren si inundatii pe cale naturala si urmatoarele riscuri: incendiu, traznet, explozie, caderea aparatelor de zbor, inundatie de conducta, furt, vandalism, inundarea vecinilor, inclusiv daune cauzate bunurilor detinute (mobila, imbracamine, incaltaminte, electronice, carti, etc.)
2. “Cum este posibil sa ni se impuna o asigurare obligatorie si una facultativa pentru acelasi imobil ? In cazul unei daune, asiguratorii vor mai despagubi dauna daca mai exista o polita de asigurare incheiata pentru acelasi imobil ? Este corect sa ni se impuna incheierea a doua asigurari pentru acelasi imobil ? De ce nu este suficienta asigurarea facultativa ?”
Incheierea unei asigurari obligatorii nu inseamna o supraasigurare. Daca detinteti o locuinta de 100.000 euro si cumparati o asigurare obligatorie, aceasta va ofera o suma asigurata de maxim 20.000 euro (cu un cost de 20 de euro pe an), polita facultativa va acoperi riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren doar in limita sumei asigurate de 80.000 euro, datorita faptului ca asigurarea facultativa are o fransiza de 20.000 euro la aceste riscuri (adica in cazul unei daune nu acopera primii 20.000 euro). In schimb, celelalte riscuri cum sunt: furtul din locuinta, incendiul, explozia, traznetul vor fi acoperite in limita a 100.000 euro.
In cazul producerii unuia dintre riscurile acoperite de asigurarea obligatorie, Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor naturale, adica PAID, va fi primul care va despagubi daunele. Daca paguba este mai mare de 20.000 euro, restul sumei va fi platita de asiguratorul la care ati incheiat asigurarea facultativa a locuintei. De aceea este foarte important sa incheiati o asigurare facultativa la o companie de asigurari serioasa si cu o buna reputatie in piata in cazul despagubirilor in caz de dauna.
3. “Pot sa inchei asigurarea obligatorie la alta companie decat cea la care am asigurarea facultativa pentru locuinta ?”
Da, puteti incheia asigurarea obligatorie la oricare dintre cei 12 asiguratori membri ai PAID: Generali, Grawe, Groupama, Astra, Uniqa, Euroins, Carpatica Asig, Credit Europe, ABC, Certasig, City si Gothaer.
4. “Asigurarea obligatorie acopera si riscurile de incendiu si furt ?”
Nu, asigurarea obligatorie a locuintei acopera numai cele trei riscuri: cutremur, alunecare de teren si inundatie pe cale naturala. Pentru a putea acoperi riscul de incendiu si furt este necesar sa incheiati o asigurare facultativa.
Polita de asigurare facultativa poate acoperi urmatoarele riscuri: incendiu, traznet, explozie, caderea aparatelor de zbor, inundatie de conducta, furt, vandalism, inundarea vecinilor, inclusiv daune cauzate bunurilor detinute (mobila, imbracamine, incaltaminte, electronice, carti, etc.)
Sta in puterea ta ca alaturi de HDASIG sa alegi siguranta si linistea deplina a locuintei tale prin asigurarea facultativa de locuinta cu acoperire completa si complexa.
Cat costa o asigurare de locuinta pentru locuinta ta ?
HDASIG are experienta in gasirea unei asigurari de locuinta pornind de la intelegerea nevoilor dumneavoastra inainte de a construi sau prezenta o oferta. Clientii aleg sa cumpere o asigurare de locuinta dupa ce primesc informatii detaliate legate de asigurarea facultativa de locuinta prin consultantii nostri.
Siguranta ta inainte de toate!
Ne gasesti la urmatoarele date de contact:
tel. 0766.356.258 email: office@hdasig.ro
Lasa-ne datele tale de contact si te ajutam sa iti alegi asigurarea de locuinta potrivita bugetului si nevoilor tale.