9 intrebari si raspunsuri despre asigurarea obligatorie a locuintelor (II)
continuarea articolului anterior:
9 intrebari si raspunsuri despre asigurarea obligatorie a locuintelor (I)
HDASIG va raspunde la o serie de intrebari referitoare la asigurarea locuintelor care se aplica incepand cu 15 iulie 2010. Va invitam sa ne lasati intrebarile la finalul acestui articol si va vom raspunde in cel mai scurt timp
5. “Exista o suprafata minima a locuintei de la care asigurarea devine obligatorie ?”
Nu, legea prevede ca este obligatorie asigurarea tuturor locuintelor construite cu autorizatie, indiferent de suprafata acestora. Nu se pot asigura, si nu este obligatorie asigurarea locuintelor incadrate la clasa I de risc seismic, adica cele cu “bulina rosie”.
6. “Cei care au locuinte situate in zone cu risc seismic mai mare sau cu risc mai mare de inundatii platesc aceeasi prima ca si cei din zonele cu un grad redus de risc ?”
Da, prima de asigurare este aceeasi in cazul tuturor locuintelor, 10 euro pe an in cazul locuintelor construire din paianta, lut sau chirpici si 20 de euro pe an in cazul caselor sau apartementelor construite din alte materiale, indiferent de zona, potrivit legii asigurarilor obligatorii.
7. “Locuinta mea este din lemn. Cat trebuie sa platresc pentru asigurarea obligatorie: 10 euro sau 20 de euro ?”
Legea asigurarilor obligatorii impoarte locuintele in doua categorii: tip A (cu o prima de 20 de euro pe an) si tip B (cu o prima de 10 euro pe an). Locuintele de tip A sunt cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale tratate termic/cimic. Locuintele de tip B sunt cele cu pereti exteriori din caramida nearsa sau rice alte materiale netratate termic sau chimic, un exemplu fiind cele din chirpici sau paianta.
Locuintele din lemn fiind de tip A, suma asigurata este de 20.000 euro, prima de asigurare fiind de 20 de euro pe an.
8. “Polita de asigurare obligatorie a locuintei acopera si bunurile din casa ?”
Nu, asigurarea obligatorie acopera doar daunele suferite de constructia in sine, fara a acoperi bunurile. In schimb bunurile pot fi asigurate prin intermediul unei asigurari facultative de locuinta.
9. “Sunt obligat sa cesionez atat asigurarea facultativa cat si cea obligatorie in favoarea bancii pentru creditul cu ipoteca ?”
Bancile care impun incheierea unei asigurari de locuinta si cesionarea acesteia in favoarea bancii pana la suma creditata, impun incheierea si cesionarea ambelor tipuri de asigurare. Astfel este necesara incheierea unei asigurari obligatorii PAD si cesionarea acesteia in favoarea bancii, precum si incheierea unei asigurari facultative de locuinta si cesionarea acesteia in favoarea bancii.
Sta in puterea ta ca alaturi de HDASIG sa alegi siguranta si linistea deplina a locuintei tale prin asigurarea facultativa de locuinta cu acoperire completa si complexa.
Cat costa o asigurare de locuinta pentru locuinta ta ?
HDASIG are experienta in gasirea unei asigurari de locuinta pornind de la intelegerea nevoilor dumneavoastra inainte de a construi sau prezenta o oferta. Clientii aleg sa cumpere o asigurare de locuinta dupa ce primesc informatii detaliate legate de asigurarea facultativa de locuinta prin consultantii nostri.
Siguranta ta inainte de toate!
Ne gasesti la urmatoarele date de contact:
tel. 0766.356.258 email: office@hdasig.ro
Lasa-ne datele tale de contact si te ajutam sa iti alegi asigurarea de locuinta potrivita bugetului si nevoilor tale.
cititi si articolul anterior: 9 intrebari si raspunsuri despre asigurarea obligatorie a locuintelor (I)