Cand Banca iti impune sa inchei Asigurarea locuintei pentru un credit ipotecar

Cand Banca iti impune sa inchei Asigurarea locuintei pentru un credit ipotecar

Multi dintre noi ne-am confruntat cu cerintele ofiterului de credit care pentru a aproba creditul ne solicita sau mai bine spus ne impune sa incheim o asigurare de locuinta pentru creditul ipotecar.

Astfel apar urmatoarele intrebari la care voi incerca sa raspuns mai jos intr-un mod cat mai simplu si pe intelesul tuturor:

Intrebare: Cand iau un credit ma poate banca obliga sau imi poate impune sa inchei asigurarea doar prin banca sau prin ofiterul de credit ?

Raspuns: Banca va poate impune sa incheiati o asigurare de locuinta pentru creditul ipotecar, va poate impune sa o cesionati in favoarea bancii sau 50% in favoarea ministerului finantelor publice si 50% in favoarea bancii, insa nu va poate impune sa o incheiat in banca si prin banca sau prin intermediul ofiterului de credite la fel cum nu va poate impune sa incheiati asigurarea cu o anumita societate de asigurare. Banca trebuie sa va ofere posibilitatea sa alegeti dintr-o lista de companii de asigurare pe care le agreaza si va poate spune ce acoperiri minime trebuie sa aiba aceasta asigurare de locuinta pentru credit.

Asigurare de locuinta cesionata in favoarea bancii
Asigurare de locuinta cesionata in favoarea bancii

Intrebare: Daca imobilul detinut reprezinta garantie imobiliara aferenta unui credit ipotecar, si este asigurat de catre banca, mai este necesara incheierea asigurarii obligatorii a locuintei?

Raspuns: Conform legii din Romania, fiecare proprietar este oblgiat prin lege sa incheie o asigurare obligatorie de locuinta (PAD). Prin urmare, aceasta obligatie se adreseaza si proprietarilor imobilelor care reprezinta garantii aferente creditelor ipotecare. Aceasta se face la prima aniversare (reinnoire) a politei facultative in vigoare, potrivit legii.

Cere oferta

Legea nu face distinctie pentru astfel de cazuri, polita obligatorie putand fi la randul ei cesionata in favoarea bancii.

Conform art. 7 din Ordinul nr. 5 din 11 mai 2009 – pentru punerea in aplicare a Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundaţiilor:

(1) Proprietarii de locuinte care au incheiate contracte de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008 au obligatia de a incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii contractelor de asigurare facultativa, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii.

(2) Contractele de asigurare facultativa a locuintelor se vor incheia numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu si/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor.

In general banca solicita incheierea unei asigurari facultative de locuinta care sa cuprinda urmatoarele riscuri si care sa fie cesionata in favoarea bancii:

– FLEXA (Incendiu, Traznet, Explozie, Caderea corpurilor din cer/spatiu)
– Calamitati naturale (Cutremur, inundatie pe cale naturala, alunecari de teren, surparea terenului, greutatea stratului de zapada)
– Fenomene atmosferice (Vijelie, furtuna, uragan, grindina)
– Inundatii sau daune produse de vecini
– Spargerea tevilor
– Furtul si vandalismul

Pe langa acest tip de asigurare este obligatorie incheierea asigurarii obligatorii de lcouinta PAD, care de asemenea se cesioneaza in favoarea bancii.

Cat costa o asigurare de locuinta impusa de banca pentru un credit ipotecar ?

HDASIG are experienta in gasirea unei asigurari de locuinta pentru credit ipotecar pornind de la intelegerea nevoilor dumneavoastra inainte de a construi sau prezenta o oferta. Clientii aleg sa incheie asigurarea de locuinta dupa ce primesc informatii detaliate legate de asigurarile de sanatate prin consultantii nostri.

Siguranta ta inainte de toate!

Ne gasesti la urmatoarele date de contact:

tel. 0766.356.258 email: office@hdasig.ro

Lasa-ne datele tale de contact si te ajutam sa iti alegi asigurarea de locuinta potrivita bugetului si nevoilor tale.

Cere oferta

Related Posts

Comments (1)

Maria

Daca eu sunt angajata in invatamant si vreau sa fac o asigurare de locuinta, ce poate face banca cand ii cesionez aceasta asigurare? Pe mine cum ma ajuta?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.