Mandatul de brokeraj. Pot lucra cu mai multi brokeri de asigurari ?

Atunci cand ai nevoie de o oferta de asigurare de la mai multe companii de asigurare, ai doua posibilitati:

  • – sa soliciti individual oferte fiecarui asigurator si sa le analizati / comparati ulteiror (investitie majora de timp din partea dumneavoastra)
  • – sa lucrati cu un broker de asigurari (un singur broker), care sa va reprezinte exclusiv interesele si prin intermediul caruia sa obtineti ofertele si ulterior sa le negociati.

Daca alegi sa obtii ofertele prin intermediul unui broker de asigurari, conform legii trebuie sa semnezi un mandat de reprezentare cu brokerul prin care sa imputernicesti un broker de asigurare sa iti reprezinte unic si exclusiv interesele.

broker de asigurari de sanatate

CERE OFERTA

1. Ce este mandatul de brokeraj ?

Art. 1 punctul 14 din Legea 32/2000 prevede:
14. mandat de brokeraj – contractul dintre un asigurat sau un potential asigurat, in calitatea de mandant, si brokerul de asigurare si/sau de reasigurare, in calitate de mandatar, prin care se incredinteaza mandatarului negocierea sau incheierea contractelor de asigurare sau de reasigurare, acordarea de asistenta inainte si pe durata derularii contractelor ori in legatura cu regularizarea daunelor, dupa caz;

Astfel potrivit Legii 32/2000 privind privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări – actualizare martie 2016, precum si a normelor in vigoare, niciun broker de asigurare nu are dreptul legal sa obtina o oferta pentru un client fara un mandat de impunternicire exclusiv.

2. Pot lucra cu mai multi brokeri ?

Nu, legal nu poti lucra cu mai multi brokeri de asigurari, deoarece legislatia in vigoare nu permite acest lucru:
Art. 35 punctul 112 din Legea 32/2000 prevede :
(112) Inainte de a incheia mandatul de brokeraj cu clientul, brokerul trebuie sa ii solicite un inscris din care sa rezulte ca acesta nu a semnat cu unul sau mai multi brokeri un mandat cu acelasi obiect.

Legal nu poti lucra cu mai multi brokeri in acelasi timp pentru aceeasi linie de asigurari.

Poti alege sa lucrezi cu un broker pentru anumite linii de asigurare, si cu un alt broker pentru alte linii de asigurari, fara a cere oferte pentru aceeasi linie de asigurare prin ambii brokeri de asigurari.

3. Ce se intampla daca ofer mandate multiple catre mai multi brokeri ?

In cazul in care oferi mandate multiple catre mai multi brokeri pentru aceeasi linie de asigurari, companiile de asigurari primesc mandate multiple pentru acelasi risc. Din aceasta cauza, asiguratorii ar putea refuza sa oferteze sau ar putea transmite o oferta generala dupa care sa solicite clientului sa isi aleaga brokerul cu care doreste sa continue negocierile pentru oferta finala.

4. Se poate revoca un mandat de brokeraj ?

Art. 35 punctul 113 din Legea 32/2000 prevede :
(113) In cazul in care clientul se considera prejudiciat de modul cum se indeplineste mandatul de brokeraj are dreptul de a solicita modificarea prin intelegere amiabila sau in cazul in care nu se ajunge la nici un acord are dreptul sa revoce mandatul. In toate cazurile de mai sus clientul trebuie sa-si argumenteze solicitarea in scris, printr-un preaviz trimis cu cel putin:
1. 10 zile calendaristice inaintea datei de solicitare a intelegerii amiabile sau
2. 30 de zile calendaristice inaintea datei de revocare a mandatului.

Lasa-ne datele tale si un broker de asigurari iti va oferi consultanta pentru alegerea unei asigurari potrivite nevoilor tale !

CERE OFERTA

Pentru mai multe detalii si informatii legate de asigurarile de sanatate va rugam sa ne scrieti la office [at] hdasig.ro. Va vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

poza-profil

Alexandru Hategan

Broker Expert - Asigurari de Sanatate
Calea Crangasi nr 28, Sector 6, Bucuresti
Tel: 0766.356.258
E-mail: alexandru.hategan [at] hdasig.ro
Web: https://hdasig.ro

Related Posts

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.