GHID pentru cei care vor sa incheie o asigurare privata de sanatate

Pentru cei interesati sa incheie o asigurare de sanatate privata va prezentam in continuare un mic ghid care ar trebui sa va ajute sa alegeti o asigurare de sanatate care vi se potriveste fara a va risipi banii fara folos.

In Romania exista mai multi asiguratori care incheie polite de asigurari private de sanatate, unele cu acoperiri doar in Romania iar altele cu acoperire internationala (ex. Asigurare BUPA).

In primul rand trebuie sa va asigurati ca firma la care incheiati polita va poate garanta serviciile pentru care semnati si platiti. O simpla cautare pe net va poate ajuta sa identificati rapid companiile de incredere pentru care puteti opta. Suplimentar va sfatuim sa cititi cu atentie si conditiile contractuale inainte de a face plata, in special sectiunea de EXCLUDERI (unde este mentionat ce anume nu acopera polita de asigurare).

ghid asigurare de sanatate

CERE OFERTA

Ce trebuie sa faceti pentru a incheia o asigurare de sanatate privata ?

Dupa ce ati ales asiguratorul si planul de asigurare, va trebui sa completati un chestionar in care va trebui sa completati datele personale de identificare si apoi sa raspundeti unui set de intrebari dintre care amintim cateva: varsta pe care o aveti, inaltimea, greutatea, daca suferiti de anumite afectiuni sau boli, daca ati suferit anumite interventii chirurgicale sau spitalizari in trecut. Unii asiguratori vor putea cere mai multe detalii prin intermediul chestionarului medical in care va trebui sa declarati pe proprie raspundere daca ati suferit sau daca suferiti sau nu de anumite boli si daca urmati vreun tratament.

In functie de asigurarea privata de sanatate pe care si-o doreste asiguratul (dumneavoastra), adica daca va doriti sa fie acoperite cat mai multe servicii medicale, s-ar putea ca asiguratorul sa solicite si efectuarea unui set de analize, costul fiind suportat de asigurator.

In cazul in care in chestionarul medical au fost declarate anumite afectiuni medicale si daca rezultatele analizelor sunt in afara anumitor parametri, exista posibilitatea ca asiguratorul sa mareasca tariful asigurarii sau chiar sa refuze preluarea in asigurare a clientului.

Cat costa o polita de asigurare privata de sanatate ?

Pretul unei asigurari private de sanatate variaza de la o companie la alta si depinde de pachetul de servicii inclus in asigurare, de varsta si de acoperirea oferita: nationala sau internationala. In medie, romanii care incheie o asigurare de sanatate privata cu acoperire in Romania vor plati un pret care porneste de la 100 lei pe luna putand ajunge la 300-400 de lei lunar. Persoanele care aleg sa incheie o asigurare internationala de sanatate cu acoperire in Europa vor plati un pret care porneste de la 70-100 EUR pe luna si care poate ajunge la 300-400 de euro lunar.

Unii asiguratori ofera si asigurari de sanatate pentru familie care includ anumite reduceri daca asigurarea se incheie cu includerea in asigurare a sotului, sotiei, copilului sau copiilor. O asigurare medicala cu reducere pentru 3 membri de familie poate avea o reducere de 5% sau chiar de 10-15% in functie de asigurator si de pachetul de asigurare ales.

De la o companie de asigurari la alta, de la o asigurare medicala privata la alta, criteriile principale dupa care se stabileste pretul unei asigurari de sanatate private difera, insa principalele elemente care se iau in considerare in stabilirea tarifului unei asigurari medicale private de sanatate sunt:

 • Varsta la data incheierii politei
 • Istoricul medical al pacientului
 • Istoricul medical al parintilor pacientului
 • Daca are un indice de greutate sub/peste medie
 • Daca fumeaza (peste 10 tigari pe zi) sau daca bea excesiv
 • Daca practica anumite sporturi cu risc ridicat de accidentare (ski, alpinism, parapanta, etc.)
 • Daca practica o meserie cu grad ridicat de risc (alpinist utilitar, industria petrolului si gazelor, etc)

Exista si anumite criterii eliminatorii pentru care unii asiguratori vor refuza din start sa incheie o polita de asigurare de sanatate si anume afectiunile preexistente, cum este CANCERUL sau tumorile, fumatul excesiv sau consumul excesiv de alcool.

Ce servicii pot fi cuprinse in asigurarea de sanatate privata ?

Serviciile medicale acoperite de regula de o asigurare medicala privata de sanatate sunt:

 • Plata analizelor de laborator
 • Plata consultatiilor medicale (medic generalist sau specialist)
 • Plata investigatiilor medicale de specialitate
 • Plata cheltuielilor de spitalizare
 • Plata costurilor unei interventii chirurgicale
 • Plata cheltuielilor tratamentului dupa externare
 • Analizele de radiologie si imagistica medicala (Computer Tomograf – CT, RMN, MRI, Tomografie cu Emisie de Pozitroni (scan PET)
 • Acoperirea costurilor cu evacuarea medicala si transportul cu ambulata terestra sau aeriana
 • Despagubire in caz de deces al asiguratului (acoperita doar in cazul in care decesul s-a intamplat ca urmare a unui eveniment care era asigurat prin polita de asigurare de sanatate, cum ar fi contactarea unei boli, sau decesul ca urmare a unui accident)
 • Acoperirea costurilor cu repatrierea ramasitelor ca urmare a decesului

Pe ce perioada se incheie contractul de asigurare de sanatate ?

Contractul de asigurare se incheie initial pe o perioada de un an de zile (12 luni) cu posibilitatea prelungirii asigurarii cu inca 12 luni la momentul expirarii politei de asigurare.

Cum functioneaza asigurarea de sanatate si ce avertismente transmit unii brokeri de asigurari ?

In Romania nu exista o legislatie in vigoare care sa reglementeze asigurarile private de sanatate, astfel ca fiecare asigurator impune propriile conditii de asigurare si modul de functionare al asigurarii de sanatate.

Ca broker de asigurari de sanatate va recomandam sa fiti atenti la contractele de asigurare ale asiguratorilor indiferent ca alegeti o asigurare medicala cu acoperire in spitalele private din Romania sau o asigurare de sanatate internationala cu acoperire in Europa sau in intreaga lume (Israel, SUA, etc.).

Este de asemenea foarte important sa intelegeti acoperirile cuprinse in pachetul de asigurare de sanatate ales si sa cereti brokerului de asigurari sau consultantului sa va prezinte si excluderile politei (ceea ce asiguratorul si polita de asigurare nu acopera).

Cand sa imi fac o asigurare de sanatate ?

Sfatul nostru este sa incheiati o asigurare privata de sanatate cat sunteti sanatosi, deci cat mai curand posibil. Daca sunteti deja bolnav, daca suferiti deja de o boala grava, asiguratorul nu doar ca nu mai acopera costurile pentru acea boala dar s-ar putea sa refuze sa va ofere o asigurare de sanatate privata.

Pentru mai multe detalii si informatii legate de asigurarile de sanatate va rugam sa ne scrieti la office [at] hdasig.ro. Va vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

poza-profil

Alexandru Hategan

Broker Expert - Asigurari de Sanatate
Calea Crangasi nr 28, Sector 6, Bucuresti
Tel: 0766.356.258
E-mail: alexandru.hategan [at] hdasig.ro
Web: https://hdasig.ro

Lasa-ne datele tale si iti oferim consultanta pentru alegerea unei asigurari de santate !

CERE OFERTA

Related Posts

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.