Romanii au retras anticipat 380 mil. lei din politele de asigurari de viata

Romanii au retras anticipat 380 mil. lei din politele de asigurari de viata

Clientii companiilor de asigurari de viata au efectuat anul trecut rascum­parari anticipate si retrageri partiale din conturile de asigurare de 377 milioane de lei, in scadere cu 14% fata de 2013. Aceasta a fost cea mai vizibila scadere din ultimii sase ani a sumelor retrase anticipat.

Sumele retrase din conturi inainte de termen sunt totusi de doua ori peste nivelul din 2007-2008, perioada de boom economic, fiind mai aproa­pe de maximul de 438 mil. lei atins in 2013. „Nevoia de lichiditati a clientilor, care a generat valul de rascumparari din trecut, s-a mai redus“, comenteaza Bogdan An­driescu, presedintele UNSICAR, aso­ciatia brokerilor de asigurari.

asigurare de viata - hdasig
asigurare de viata – hdasig

Exista asigurari de viata de mai multe tipuri

  • asigurare de viata de protectie fara acumulare
  • – asigurare de viata de protectie si acumulare
  • – asigurare de viata doar cu acumulare (de economisire traditionale sau de investitie – unit linked)

La ultimele 2 tipuri de asigurari de viata, dupa ce ai o anumita suma acumulata sau economisita poti sa faci retrageri partiale (rascumparari partiale) din contractul tau, fara a pierde/reziliat polita ta de asigurare, insa vei primi mai putini bani la final.

Pe de alta parte, cresc indemni­zatiile platite pentru evenimente asigurate si pentru contracte ajunse la maturitate. Platile pe acest segment au cumulat 440 milioane de lei anul trecut, in crestere cu 34%. Este pentru prima data in ultimii sase ani, când indemni­zatiile pentru evenimente asigurate si polite ajunse la maturitate depasesc ca valoare rascumpararile anticipate.

La nivel agregat, asiguratorii de viata au platit anul trecut despagubiri de 817 mil. lei, in crestere cu 7%. Despagubirile pe segmentul politelor de asigurare de viata au crescut constant in ultimii patru ani pe masura ce tot mai multe contracte cu componenta investitionala au ajuns la maturitate.

Acest lucru inseamna ca datorita evenimentelor asigurate care s-au intampat: deces, invaliditate, spitalizare, interventii chirurgicale, etc. asiguratorii au fost nevoiti sa plateasca despagubiri asiguratilor.

Totodata pentru asigurarile de viata cu acumulare care au ajuns la finalul perioadei asigurate, adica la maturitate, asiguratorii sunt de asemenea obligati sa plateasca asiguratorilor sumele asigurate la supravietuire. Practic atunci cand asigurarea de viata cu acumulare ajunge la final (maturitate), clientul primeste sub forma de indemnizatie de asigurare suma asigurata.

In 2014 asiguratorii au platit 440 milioane de lei, avand o crestere de 34%, ceea ce inseamna ca daunalitatea si contractele ajunse la maturitate au avut o valoare importanta.

Primele astfel de polite au fost emise la inceputul anilor 2000, când pe piata au intrat asiguratorii straini, si aveau o perioada de maturitate medie de 10-15 ani.

Sursa: Ziarul Financiar https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/romanii-au-retras-anticipat-380-mil-lei-din-politele-de-viata-13997284

Cat costa o asigurare de viata pentru tine ?

HDASIG are experienta in gasirea unei asigurari de viata pornind de la intelegerea nevoilor dumneavoastra inainte de a construi sau prezenta o oferta. Clientii aleg sa cumpere o asigurare dupa ce primesc informatii detaliate legate de asigurarea de viata prin consultatii nostri.

Sanatatea si Siguranta ta inainte de toate!

Lasa-ne datele tale de contact si te ajutam sa iti alegi asigurarea de viata potrivita bugetului si nevoilor tale.

Lasa-ne datele tale si iti oferim consultanta pentru alegerea unei asigurari de viata !

CERE OFERTA

Pentru mai multe detalii si informatii legate de asigurarile de sanatate va rugam sa ne scrieti la office [at] hdasig.ro. Va vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

poza-profil

Alexandru Hategan

Broker Expert - Asigurari de Sanatate
Calea Crangasi nr 28, Sector 6, Bucuresti
Tel: 0766.356.258
E-mail: alexandru.hategan [at] hdasig.ro
Web: https://hdasig.ro

Related Posts

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.